Θέρος
ενέργειας...

Μπόιλερ για αντλία θερμότητας και ηλιακά. Είναι όλα τα ίδια ??

Πέμπτη 19 Μαρτίου, 2020


Σε καμία περίπτωση.

Οι κατασκευαστές δοχείων παραγωγής ζεστού νερού (μπόιλερ) ακολουθώντας τις απαιτήσεις των αντλιών θερμότητας έχουν δημιουργήσει ειδικά μπόιλερ για αυτές τις εφαρμογές. Όμως βλέπουμε να διαφημίζονται μπόιλερ τα οποία στην πραγματικότητα θα έπρεπε να προτείνονται μόνο με σημαντικές επιφυλάξεις για χρήση με ηλιακούς συλλέκτες.

Υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες μπόιλερ για αντλίες θερμότητας:

 

  

Ποια μπόιλερ δεν συστήνουμε γενικά για συνδυασμό με ηλιακούς συλλέκτες??

Όσα μπόιλερ ο εναλλάκτης της αντλίας θερμότητας θερμαίνει ως και το κατώτατο σημείο του δοχείου. Έτσι η αντλία θερμότητας «καίει» ηλεκτρική ενέργεια για να θερμάνει όλο τον όγκο του νερού και τα ηλιακά που είναι δωρεάν προσφέρουν ελάχιστα.

Αφού το νερό είναι όλο σε θερμοκρασία 50-60°C, οι ηλιακοί συλλέκτες θα πρέπει να λειτουργήσουν σε θερμοκρασία 60-70°C τουλάχιστον για να μπορέσουν να το θερμάνουν περαιτέρω. Θα χρειαστεί λοιπόν συλλέκτες με υψηλή απόδοση και πολύ καλές καιρικές συνθήκες στις μεσημεριανές ώρες.

 

Τα ηλιακά δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν μέρες με συννεφιά, νωρίς το πρωί και το απόγευμα που ο ήλιος είναι χαμηλά στον ουρανό, ή τον χειμώνα με έντονο κρύο και έτσι θα χαθεί μεγάλο μέρος της ωφέλιμης δωρεάν ενέργειας που θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει σε ετήσια βάση.

 

 

Έχω μπόιλερ αυτού του "λάθος" τύπου και θέλω να προσθέσω ηλιακούς συλλέκτες, τι κάνω?

Θα πρέπει να προσέξετε η λειτουργία της αντλίας θερμότητας να μην είναι συνεχόμενη, δηλαδή θα πρέπει να γίνεται χειροκίνητος έλεγχος ή με κάποιο χρονοδιακόπτη. Ο στόχος είναι το πρωί, όταν βγαίνει ο ήλιος να βρίσκει το νερό κρύο ώστε τα ηλιακά να μπορούν να εκμεταλλευτούν την ενέργεια του ήλιου για όσες περισσότερες ώρες γίνεται.

Με λίγα λόγια η χρήση της αντλίας θερμότητας δεν πρέπει να αφήνεται στο "αυτόματο", αλλά να είναι εξαιρετικά περιορισμένη από τον χρήστη ώστε να έχουν τα ηλιακά την ευκαιρία να θερμάνουν το νερό. Είναι παρόμοιο με την λειτουργία της ηλεκτρικής αντίστασης σε έναν τυπικό ηλιακό, ξέρεις ότι αν την ανάψεις και θερμάνεις το νερό "ο ήλιος πάει χαμένος".

Ξέρουμε οικιακές εφαρμογές όπου με προσεχτικό έλεγχο ο χρήστης είναι ευχαριστημένος με την οικονομία που πετυχαίνει.

Το αρνητικό αυτού του τρόπου λειτουργίας είναι ότι ο χρήστης θα πρέπει να ασχολείται διαρκώς με το σύστημα και δεν θα υπάρχει συνεχής παροχή ζεστού νερού. Ιδιαίτερα για επαγγελματικές εφαρμογές (π.χ. τουριστικές κατοικίες, ξενώνες, κλπ.) αυτός ο τρόπος λειτουργίας δεν είναι γενικά αποδεκτός αφού οι πελάτες πρέπει να έχουν συνεχή παροχή ζεστού νερού όλο το 24ώρο.

Αν ο μηχανικός θέλει να επιλέξει τους πιο σωστούς ηλιακούς συλλέκτες για ένα τέτοιο δοχείο, οι συλλέκτες κενού μπορούν πιο εύκολα να σηκώσουν υψηλές θερμοκρασίες και σε πιο δυσμενής καιρικές συνθήκες οπότε είναι προτιμότεροι για δοχεία που δεν έχουν σωστή θερμική διαστρωμάτωση.

 

 

Ποια μπόιλερ συστήνονται για χρήση με ηλιακούς συλλέκτες??

Σε ένα σωστά σχεδιασμένο δοχείο χρησιμοποιούμε προς όφελος μας την λεγόμενη «θερμική διαστρωμάτωση». Η αντλία θερμότητας πρέπει να θερμαίνει μόνο το νερό στο επάνω μέρος του δοχείου. Ο εναλλάκτης δηλαδή της αντλίας θερμότητας δεν πρέπει να φτάνει κάτω.

 

Στο κάτω μέρος του δοχείου μπαίνει το κρύο νερό από το δίκτυο οπότε είναι συνήθως αρκετά πιο κρύο από το πάνω μέρος. Αν δεν έχουν λειτουργήσει τα ηλιακά το κάτω μέρος του δοχείου έχει συνήθως θερμοκρασία ίδια με το κρύο νερό στο δίκτυο δηλαδή 10-30°C ανάλογα με την εποχή και την χρήση.

 

Με αυτό τον τρόπο ακόμα και σε μέρες με συννεφιά ή νωρίς το πρωί, οι συλλέκτες αρκεί να φτάσουν τους 25-35°C για να αρχίσουν να θερμαίνουν αποδοτικά το νερό στο μπόιλερ. Έτσι τα ηλιακά μπορούν να αποδώσουν μέχρι και 2-3 φορές περισσότερη ενέργεια μειώνοντας αντίστοιχα την λειτουργία της αντλίας θερμότητας.

Σε ένα τυπικό σύστημα που λειτουργεί σωστά, οι ηλιακοί συλλέκτες θα πρέπει να καλύψουν το 70-90% των ετήσιων αναγκών και η αντλία θερμότητας μόνο το υπόλοιπο 10-30% και μάλιστα χωρίς την οποιαδήποτε ενασχόληση του χρήστη.

 

 

Πραγματικό παράδειγμα λειτουργίας από σύστημα με σωστή θερμική διαστρωμάτωση

Το γράφημα λειτουργίας από σύστημα ηλιακής θέρμανσης μία συννεφιασμένη μέρα στην Γιάλοβα, Μεσσηνίας. Παρότι είχε έντονη συννεφιά τα ηλιακά λειτουργούσαν όλη μέρα γιατί μπορούσαν να θερμάνουν το κάτω μέρος του δοχείου που ήταν στους 25-30°C. Έτσι βοηθούν όλη μέρα την θέρμανση στην ενδοδαπέδια της κατοικίας.

Μια τέτοια μέρα δεν θα λειτουργούσαν καθόλου αν έπρεπε να θερμάνουν το πάνω μέρος που είναι συνεχώς στους 55-60°C από την αντλία θερμότητας για να υπάρχει επάρκεια ζεστού νερού.

(πατώντας πάνω στην εικόνα μπορείτε να δείτε το συγκεκριμένο σύστημα σε "Live" λειτουργία)

 

 

Με λίγα λόγια προτιμήστε μπόιλερ σαν τα Theros ZNZ!  :-)  Δείτε το φυλλάδιο τους εδώ.

 Theros μπόιλερ ZNZ για αντλία θερμότητας

 

 

Υπάρχει άλλη εναλλακτική?? 

Για μεγάλες κατοικίες και για επαγγελματικές εφαρμογές εμείς προτείνουμε ως βέλτιστη λύση την χρήση δοχείων αδρανείας με σταθμούς παραγωγής ζεστού νερού.

Έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα:

 

Δείτε περισσότερα εδώ.