Φιλοσοφία


https://theros.gr/data_interface/images/iStock_000017306826Large.png

ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΗΡΘΕ ΠΑΛΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ

(Κείμενο μας που γράφηκε τον Ιανουάριο 2007 όταν ιδρύσαμε την εταιρία - ακόμα επίκαιρο)

Οι πιο πολλοί από εμάς μέχρι πολύ πρόσφατα δεν θα σκεφτόμασταν για την ενέργεια που καταναλώνουμε.

Τώρα πια όμως όλοι βλέπουμε ότι η «ανεμελιά» μας αυτή κοστίζει στον πλανήτη, στο περιβάλλον που ζούμε, στη ζωή των επόμενων γενεών, και στην τσέπη μας!

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα περνάει ενεργειακή κρίση. Στην αρχαία Ελλάδα είχαν επίσης πρόβλημα.

Μέχρι το 500 π.Χ. η εξάπλωση του πληθυσμού είχε συμβάλει στην εξάντληση των δασών λόγο της χρήσης τους ως καύσιμη ύλη για θέρμανση. Οι προγονοί μας λοιπόν στραφήκαν στον ήλιο και τον άνεμο.. στην κυριολεξία!

Ανασκαφές έχουν δείξει ότι τα σπίτια αλλά και ολόκληρες πόλεις είχαν σαφή προσανατολισμό προς τον Νότο με κατάλληλα ανοίγματα στα κτήρια ώστε να εκμεταλλεύονται την ζέστη του Ήλιου τον χειμώνα και το δροσερά αεράκι το καλοκαίρι. (Δηλαδή η βιοκλιματική αρχιτεκτονική που είναι της μόδας και σήμερα.)

Τον 1ο αιώνα μ.Χ. ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς (Έλληνας μαθηματικός και μηχανικός στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου) αναφέρει την χρήση του ανέμου για την κίνηση ενός μουσικού οργάνου μέσω ενός τροχού με φτερά. Είναι η πρώτη αναφορά για ανεμόμυλο που έχουμε στην παγκόσμια ιστορία.

Με την φθορά του Ρωμαϊκού και Ελληνικού πολιτισμού η γνώση και χρήση του ήλιου, ανέμου, γυαλιού, και άλλων προχωρημένων τεχνικών ατόνησε. Ανεμόμυλοι θα εμφανίζονταν στην Ελλάδα ξανά μετά από αρκετούς αιώνες και χρησιμοποιούνταν ως αρκετά πρόσφατα για το άλεσμα των σιτηρών και την άντληση νερού.

Το 1891 ένας Αμερικάνος εφευρέτης, ο Clarence M. Kemp, παίρνει την πατέντα για τον πρώτο ηλιακό θερμοσίφωνα, ένα μαύρο κουτί με γυαλί στην μια πλευρά. Μέχρι τα 1920 η εξέλιξη τους είναι ραγδαία και η χρήση τους ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια πολύ διαδεδομένη. Υπήρχαν πολύ κατασκευαστές και σε ορισμένες πολιτείες των Η.Π.Α. μέχρι και το 80% των νέων σπιτιών τοποθετούσαν ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Η ανακάλυψη όμως τεράστιων κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου το 1920 στην Καλιφόρνια οδηγεί στην σταδιακή αντικατάσταση τους με λέβητες αερίου τους οποίους η τοπική εταιρία Φ.Α. έδινε δωρεάν ως κίνητρο χρήσης του νέου καυσίμου…

Η βιομηχανία ηλιακών πολεμήθηκε μέχρι εξαφάνισης από κυβερνήσεις που στηρίζονταν οικονομικά από εταιρίες πετρελαίου. Ακόμα και τώρα η χρήση ηλιακών στην χώρα που τους πρώτο-ανέδειξε είναι πρακτικά μηδενική.

Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια νέου τύπου ενεργειακή κρίση, που δεν έχει να κάνει μόνο πια με την μεγάλη ζήτηση ή την χαμηλή προσφορά του «καυσίμου» αλλά και την συνειδητοποίηση από όλους ότι έχουμε κάνει μεγάλη ζημιά στον πλανήτη μας. Οι επιπτώσεις δεν είναι πια θεωρίες παράξενων επιστημόνων, μπορούμε να τις δούμε παντού.

Η χρήση και εξέλιξη τεχνολογιών που δεν είναι τόσο ζημιογόνες για το περιβάλλον είναι μονόδρομος. Δεν μπορούμε πλέον να «λερώνουμε το σπίτι μας» με αυτούς τους ρυθμούς γιατί έχουμε γίνει πολλοί και δεν έχει πόρτα να φύγουμε…

Ακόμα και όσοι είναι αδιάφοροι στα περιβαλλοντολογικά μπορούν να είναι σίγουροι ότι το κόστος της ενέργειας και των καυσίμων θα συνεχίσει να ανεβαίνει.

Τα κοιτάσματα ορυκτού πλούτου μειώνονται συνεχώς ενώ η κατανάλωση αυξάνεται λόγο των αναπτυσσόμενων χωρών. Άρα, η αδιαφορία και η χρήση «φτηνών» λύσεων πληρώνεται ήδη πολύ ακριβά!

Για εμάς είναι επίσης πολύ όμορφο να παρακολουθείς ένα τεχνολογικό σύστημα (είτε αυτό είναι ένα ηλιακό σύστημα θέρμανσης, μια συστοιχία φωτοβολταϊκών, κλπ.) να «θερίζει» δωρεάν ενέργεια από το περιβάλλον. Ο τρόπος που αυτά τα συστήματα επηρεάζονται από τον ήλιο/θερμοκρασία/άνεμο/σύννεφα είναι μια διαρκή υπενθύμιση της σημασίας τους.