Θέρος
ενέργειας...

Τι κοινό έχουν ο ιδανικός ηλιακός και το μεγαλύτερο ηλιακό σύστημα στον κόσμο?

Σαββάτο 28 Μαρτίου, 2015

Οι ηλιακοί Solcrafte όπως και οι συλλέκτες έκτασης 36.600 τ.μ. στο σύστημα της Πανεπιστημιούπολης PNUW της Σαουδικής Αραβίας έχουν σχεδιαστεί και κατασκευάζονται 100% στην Αυστρία στο πιο σύγχρονο εργοστάσιο του κόσμου από την εταιρία Kioto Solar, κορυφαίο κατασκευαστή παγκοσμίως στον τομέα ηλιοθερμικών συστημάτων! 

 

Το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό σύστημα στον κόσμο

Η Σαουδική Αραβία έχει το 25% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου. Εδώ και χρόνια όμως είδαν ότι τους συμφέρει να πουλάνε ακριβά το πετρέλαιο και φυσικό αέριο αντί να τα καίνε απερίσκεπτα.

Έτσι φτιάξανε το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο του κόσμου για ζεστό νερό και θέρμανση σε καινούργια πανεπιστημιούπολη που δημιουργήθηκε το 2010 στο Ριάντ, στην Πανεπιστημιούπολη PNUW. Οι ηλιακοί συλλέκτες παράγουν την ενέργεια για την οποία θα χρειαζόντουσαν 2.800.000 λίτρα πετρελαίου κάθε χρόνο.

 

Με συνολική επιφάνεια συλλεκτών 36.305 τ.μ. - σχεδόν διπλάσια από  την επόμενη μεγαλύτερη μονάδα παγκοσμίως στο Marstal της Δανίας - συλλέγει περίπου 33.000 MWh ηλιακής θερμότητας ετησίως και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ΖΝΧ και την υποστήριξη του συστήματος θέρμανσης για μια έκταση που φιλοξενεί 40.000 φοιτητές, διδακτικό προσωπικό & υπαλλήλους, χώρους διαμονής, ερευνητικές εγκαταστάσεις και νοσοκομείο! 

Η κατασκευή του έργου ανέρχεται σε αξία άνω των 11.500 εκατομμυρίων δολάριων και θεωρείται, εκτός των άλλων, το κορυφαίο ηλιακό έργο στον αραβικό κόσμο, κυρίως όσον αφορά τις περιβαλλοντικές πολιτικές (εξοικονομεί κατά προσέγγιση 52 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου θέρμανσης - 125 εκατομμύρια κιλά CO2).  Αναπτύχθηκε και σχεδιάστηκε από την Millennium Energy Industries (ΜΕΙ), τον διανομέα των Solcrafte στη Σαουδική Αραβία, με έδρα την Ιορδανία, που ειδικεύεται στην βιώσιμη ενέργεια. 

Δείτε το σύστημα και την πανεπιστημιούπολη στο Google Maps.

 

Οι Άραβες προτιμούν να μας πουλάνε το πετρέλαιο

Είναι άκρως συμβολικό το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό σύστημα στον κόσμο βρίσκεται στη χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου. Ενώ η τιμή του πετρελαίου, και ως εκ τούτου τα πιθανά έσοδα από τις εξαγωγές, συνεχίζουν να αυξάνονται, η σχεδόν ανεξάντλητη ηλιακή ενέργεια είναι πάντα διαθέσιμη σε χαμηλό κόστος, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο από τους Σαουδάραβες. Από τους Έλληνες?

 

Οι ειδικοί συλλέκτες για το PNUW project

Οι απαιτήσεις για την συμμετοχή σε ένα τέτοιο έργο ήταν βέβαια πολύ μεγάλες: 

 Για τον σχεδιασμό και κατασκευή των συλλεκτών, κλήθηκε για άλλη μια φορά η Αυστριακή τεχνογνωσία: μεγάλοι συλλέκτες FP (10m2) που κατασκευάζονται από την GREENoneTEC (όμιλος της ΚΙΟΤΟ Solar – που ανήκει η Solcrafte και η Solar Energy). 

Η Theros και η Kioto Solar (Solcrafte, Solar Energy) έχουν συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας για την Ελλάδα.  

     

 

Η δύναμη του ήλιου

Ο ήλιος είναι εξαιρετικά γενναιόδωρος στην Ελλάδα. Κάθε σπίτι θα μπορούσε να είναι κι ένα μικρό «εργοστάσιο» παραγωγής ενέργειας. Η μέση ημερήσια ενέργεια που παρέχει ο Ήλιος στην Ελλάδα είναι 4,6 KWh/m². Παρ’όλα  αυτά τα 2/3 της ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται στην Ελλάδα προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, που είναι όλο και πιο σπάνια, μολύνουν το περιβάλλον & επιπλέον πληρώνουμε αδρά για εισαγωγή από το εξωτερικό, καθώς και για χρήση (ρήτρες κατανάλωσης άνθρακα). Ειδικά στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης θα μπορούσαμε να κάνουμε τολμηρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι καιρός να υπάρξει μια ενεργειακή αναγέννηση!

Η βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πλέον ο καλύτερος και πιο οικονομικός τρόπος εξοικονόμησης δαπανών και προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Ο ιδανικός ηλιακός... Solcrafte Style

Ο Solcrafte Style είναι ο πρώτος συμπαγής ηλιακός με ενσωματωμένο ανοξείδωτο δοχείο ζεστού νερού, ο οποίος είναι κατάλληλος για ποικίλες εφαρμογές.

Το νερό θερμαίνεται απευθείας από τον ήλιο χωρίς απώλειες. Έτσι η ενεργειακή απόδοση είναι σημαντικά μεγαλύτερή από το παραδοσιακά ηλιακά.

Solcrafte 

 

Η πρωτοποριακή τεχνολογία της Solcrafte γίνεται το νέο πρότυπο στην ενεργειακή απόδοση και ποιότητα. Τα ηλιακά Solcrafte έχουν σχεδιαστεί και κατασκευάζονται 100%  στην Αυστρία στο πιο σύγχρονο εργοστάσιο του κόσμου από την εταιρία Kioto Solar, κορυφαίο κατασκευαστή παγκοσμίως στον τομέα ηλιοθερμικών συστημάτων. 

Η άριστη απόδοση συνδυάζεται με άψογη αισθητική