Θέρος
ενέργειας...

Ηλιακή θέρμανση με Heat Si 121TTA2000 σε εκπαιδευτικό κέντρο

2022-09-23
Κορωπί, Αττική

Μετρήσεις Ιουνίου-Ιουλίου 2023

Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είναι οι μήνες με την υψηλότερη ηλιακή ενέργεια γιατί έχουμε τις περισσότερες ώρες ήλιου αφού είμαστε κοντά στο Θερινό ηλιοστάσιο..

Το εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν χρειάζεται φυσικά θέρμανση παρά μόνο περιορισμένες ποσότητες ζεστού νερού. Χωρίς πολύ «δουλειά» να κάνουν οι ηλιακοί συλλέκτες θα πήγαιναν εύκολα τα δοχεία στους 90+°C και οι ίδιοι σε υπερθέρμανση (140-200°C).

Συνήθως προγραμματίζουμε το σύστημα ώστε τα δοχεία στο κάτω μέρος τους να θερμαίνονται μέχρι τους 90°C. 

Για να «δυσκολέψουμε» όμως την δουλειά της μονάδας AHR2 για όλο αυτό το διάστημα μειώσαμε το όριο θερμοκρασίας στο κάτω μέρος των δοχείων στους 70°C. Αυτό σημαίνει ότι γύρω στις 1 το μεσημέρι τα δοχεία πιάνουν την μέγιστη θερμοκρασία και μετά ενεργοποιείται η αυτόματη αποθέρμανση.

Ηλιακή θέρμανση 

 

Η μονάδα AHR2 απέδειξε ότι δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να διαχειριστεί την ενέργεια και θερμοκρασία των συλλεκτών  και να κρατήσει το δοχείο στην θερμοκρασία που επιλέγουμε και τους συλλέκτες κάτω από 90°C.

Έτσι χωρίς καμία παρέμβαση από τον χρήστη, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και την κατανάλωση από τους χρήστες το σύστημα μπορεί να προστατευτεί από υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες.

 

Γενική περιγραφή έργου

Οι πελάτες είχαν ακούσει καλά λόγια για την εταιρεία μας από φίλους τους που έχουν σύστημα μας στην ξενοδοχείο στην Μάνη. Μας προσέγγισαν για το εκπαιδευτικό ίδρυμα που διαχειρίζονται και ήθελαν να μειώσουν το μεγάλο κόστος θέρμανσης και ζεστού νερού αλλά και λόγω οικολογικών ευαισθησιών του ιδρύματος. 

Το ίδρυμα έχει διάφορα κτήρια και επιλέχθηκε να γίνει αναβάθμιση σε ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν και τις πιο σημαντικές καταναλώσεις.

Επιλέχθηκε το σύστημα Heat Si 121TTA2000 που είναι το μεγαλύτερο της συγκεκριμένης σειράς. Οι συνεργάτες μας, εταιρεία Multitherm, ανέλαβαν να κάνουν πλήρη ανακαίνιση στο μηχανοστάσιο και να τοποθετήσουν νέο λέβητα υγραερίου μεγαλύτερης ισχύος και με τεχνολογία συμπύκνωσης.

 

Ο υδραυλικός σχεδιασμός και ο αυτοματισμός έγινε από την εταιρεία μας. Το σύστημα είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ζεστού νερού της συγκεκριμένης πτέρυγας ενώ οι συλλέκτες υποβοηθούν και την θέρμανση των καλοριφέρ.

Η εκκίνηση του συστήματος έγινε στο τέλος Σεπτεμβρίου 22 και λειτούργησε άμεσα σύμφωνα με τον σχεδιασμό του: Υψηλή απόδοση σε όλες τις καιρικές συνθήκες και απόλυτος έλεγχος της θερμοκρασίας το καλοκαίρι.

 

Βασικά Χαρακτηριστικά 

  • Ηλιακοί συλλέκτες TTA 251V υψηλής απόδοσης, με επιλεκτικό απορροφητή διπλής άρπας, 12 τεμάχια με συνολική επιφάνεια 30 m2.
  • Σωλήνωση ηλιακών SS-flex με μόνωση Solar UV-HT 19 mm
  • Δύο (2) δοχεία αδρανείας Theros DA-1000
  • Ηλιακός σταθμός φόρτισης με αντλιοστάσια Tuxhorn, εναλλάκτη Sonnenkraft και βαλβίδα θερμικής διαστρωμάτωσης (ειδική επιλογή για το συγκεκριμένο έργο λόγω ιδιαιτερότητας στην τοποθέτηση).
  • Σταθμός ζεστού νερού Sonnenkraft FWS40 Hydro
  • Ψηφιακός ελεγκτής ηλιακών και θέρμανσης Prozeda Grandis 600
  • 3όδη βαλβίδα αντιστάθμισης θέρμανσης
  • Μονάδα αυτόματης απόρριψης θερμότητας AHR2.

 

Τοπικός συνεργάτης

Multitherm

https://multitherm.gr/