Θέρος
ενέργειας...

Το πρώτο μας υβριδικό σύστημα με αντλία θερμότητας και λέβητα

2009-04-22
Λευκάδα

Τον Νοέμβριο του 2008 αρχίσαμε την εγκατάσταση του πρώτου μας 100% υβριδικού συστήματος που περιλάμβανε αντλία θερμότητας Daikin Altherma και λέβητα πετρελαίου.

Οι αντλίες θερμότητας τύπου Altherma είχαν μόλις πρωτοβγεί και ήταν πολύ πρωτοποριακή λύση. Στην Ελλάδα είχαν πουληθεί πολύ λίγα κομμάτια και ο χρόνος αναμονής ήταν σε μήνες.

Το σπίτι ήταν πολύ μεγάλο ακόμα και για την μεγαλύτερη αντλία οπότε έπρεπε να βάλουμε 2 αντλίες θερμότητας ή σύμφωνα με την Daikin κάτω από κάποια θερμοκρασία περιβάλλοντος να σταματάμε την αντλία και να ξεκινάμε τον λέβητα.

Επιλέξαμε την 3η οδό, δηλαδή να φτιάξουμε ένα από τα πρώτα 100% υβριδικά συστήματα, όπου η αντλία θερμότητας δουλεύει συνέχεια και ο λέβητας πετρελαίου βοηθάει μόνο η αντλία δεν επαρκεί.

Η επιλογή χρήση του λέβητα γίνεται αυτόματα και ανεξάρτητα από την θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Έτσι παρότι η επιλεγμένη αντλία έχει ισχύ σχεδόν το 1/3 της θερμικής ενέργειας που απαιτεί το συγκεκριμένο σπίτι καλύπτει το 80-90% των ετήσιων αναγκών του και ο λέβητας πλέον δουλεύει ελάχιστα.

Ενώ με τον λέβητα πετρελαίου έκαιγε περίπου 5.000 λίτρα πετρελαίου τον χρόνο πλέον για την θέρμανση χρειάζεται 200-300 λίτρα πετρέλαιο και 11.000 kWh ηλεκτρική ενέργεια.

Με σημερινές τιμές (Ιανουάριος 2013, πετρέλαιο 1,30€/λίτρο, ΔΕΗ 0,14 kWh) δηλαδή το ετήσιο κόστος θέρμανσης μειώθηκε από 6.500€ / έτος στα 1.975€ / έτος.

Μείωση του ετήσιου κόστους θέρμανσης δηλαδή 70-75%

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο ενημερωτικό μας του Απριλίου 2009.  

 


Ένα ακόμα αποτέλεσμα ήταν η ανάθεση της κατασκευής όλων των μηχανολογικών σε νέα κατοικία της οικογένειας που μπορείτε να δείτε εδώ.

 

 

Βασικά Χαρακτηριστικά 

  • Αντλία θερμότητας Daikin Altherma
  • Μπόιλερ ζεστού νερού Daikin
  • Λέβητας Vaillant IroVIT
  • Δοχείο αδρανείας
  • Αυτοματισμός H-EAD

 

Συνεργάτης

Oceanic, Λευκάδα