Θέρος
ενέργειας...

Ανακαίνιση του υπάρχων ηλιακού συστήματος στο Summer Dream Hotel

2021-05-31
Ρέθυμνο

Tο θερινό ξενοδοχείο 130 κλινών είχε υψηλή κατανάλωση πετρελαίου παρότι είχε την ταράτσα του γεμάτη με συλλέκτες και μόλις πριν 2 χρόνια είχε γίνει ολική «αναβάθμιση» στο ηλιοθερμικό σύστημα του με την προσθήκη 15 νέων συλλεκτών κενού.

 

Ο ιδιοκτήτης ζήτησε από τον τοπικό συνεργάτη μας, Νίκο Τσαγκαράκη και την Eurothermiki να εξετάσουμε τον υπάρχων εξοπλισμό. Ήταν φανερό ότι στην «αναβάθμιση» είχαν γίνει πολύ μεγάλα λάθη ενώ οι συλλέκτες κενού ήταν οι τυπικοί «Κινέζικοι» χαμηλής απόδοσης. 

Οι παλιοί επίπεδοι συλλέκτες ήταν σε πολύ κακή κατάσταση όπως είναι τυπικό για συστήματα που δεν λειτουργούν και δεν συντηρούνται σωστά. Η πρόταση μας ήταν να αντικατασταθούν οι επίπεδοι συλλέκτες με 14 νέους Theros THA 251H και να ενσωματώσουμε και τους υπάρχων 15 συλλέκτες κενού αφού είναι σχεδόν καινούργιοι. Όλες οι σωληνώσεις της "αναβάθμισης" κρίθηκε ότι έπρεπε να ξηλωθούν και να αντικατασταθούν....

 

 

Έγινε πλήρης ανασχεδιασμός του ηλιοθερμικού συστήματος καθώς και του μηχανοστασίου για το ζεστό νερό, και των αυτοματισμών τους. 

Η διοίκηση του ξενοδοχείου μπορεί να βλέπει online την λειτουργία του μηχανοστασίου από οπουδήποτε μέσω (PC, tablet, κινητό) λόγω του Conexio 200 καθώς και να αλλάζει τις ρυθμίσεις του ελεγκτή.

 

Η εταιρία μας ανέλαβε τον σχεδιασμό, την προμήθεια υλικών, και την επίβλεψη της εκκίνησης. Όλες οι υδραυλικές εργασίες έγιναν από την Eurothermiki.

 

Βασικά Χαρακτηριστικά 

 

 

Μετρήσεις απόδοσης

Στις 17 Μαΐου 2021 με την επίβλεψη μηχανολόγου μας έγινε η εκκίνηση του ανακαινισμένου συστήματος το οποίο έδειξε άμεσα πολύ καλή συμπεριφορά με ισχύ μέχρι και 40 kW στις δοκιμές. Η μέση ισχύς του ηλιακού πεδίου είναι στα 25-30 kW με καλή ηλιοφάνεια, ενώ η ενέργεια ξεπερνάει τις 200 kWh/μέρα.

 

Τα 3.000 λίτρα μπόιλερ ανέβασαν θερμοκρασία μέχρι και τους 80°C μόνο με τα ηλιακά. 

Στο σύστημα έχουν τοποθετηθεί πολλά αισθητήρια και έτσι μπορούμε και καταγράφουμε τα πάντα. 

Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι η πολύ χαμηλή απόδοση των «Κινέζικων» συλλεκτών κενού. Η απόδοση τους είναι το 1/2 και αρκετές φορές το 1/3 των συλλεκτών μας, παρότι το μοντέλο THA 251H είναι ο «χειρότερος» συλλέκτης σε απόδοση που έχουμε!!

 

 

Βέβαια αν ψάξει κάποιος και δει τα επίσημα πιστοποιητικά απόδοσης των συλλεκτών θα δει ότι όντως οι συλλέκτες κενού αυτού του τύπου έχουν χαμηλότερη απόδοση από τους τυπικούς Ελληνικούς όπως είχαμε γράψει σε σχετικό άρθρο πριν 7 χρόνια.  

 

Υπεύθυνος Τεχνικός Εγκατάστασης

Νίκος Τσαγκαράκης

Eurothermiki, Χανιά