Θέρος
ενέργειας...

Σύστημα ηλιακής θέρμανσης Heat SE στο Enjoy Lichnos Camping & Hotel

2019-10-01
Αγία Παρασκευή, Πάργα

Στις αρχές του 2019 μας ζητήθηκε να δώσουμε προσφορά για το Camping με 2 πιθανά σενάρια: 

  1. Ημερήσια παροχή ζεστού νερού ως 25.000 λίτρα/μέρα με περιορισμένη επιφάνεια συλλεκτών (80 m2) σε πρώτο στάδιο
  2. Ημερήσια παροχή ζεστού νερού ως 80.000 λίτρα/μέρα με χρήση 250 m2 συλλεκτών 

Τελικά επιλέχτηκε η πρόταση #1 ως πρώτο αλλά σημαντικό βήμα αναβάθμισης των υποδομών του Camping.  Σε αυτή την φάση υπάρχουν 32 συλλέκτες που θερμαίνουν δοχεία αδράνειας 6.000 λίτρων και ένα υπάρχων μπόιλερ 1.000 λίτρων. 

Προτείναμε ένα σύστημα Heat+ SE 321TTA6000 το οποίο είχε χαμηλό κόστος σε σχέση με προτάσεις από άλλες εταιρείες αλλά και με πολλά πλεονεκτήματα:

  • Παραγωγή ζεστού νερού με απόλυτη αξιοπιστία και σταθερότητα θερμοκρασίας 
  • Ως και 90% λιγότερες επικαθήσεις αλάτων και διάβρωση σε σχέση με τις άλλες λύσεις
  • Εξάλειψη του κινδύνου της Λεγεωνέλλας στο μηχανοστάσιο και ενσωματωμένος αυτοματισμός για την θερμική απολύμανση του δικτύου. 
  • Μικρή σχετικά επιφάνεια ηλιακών συλλεκτών με ευέλικτη τοποθέτηση ώστε να ταιριάζει στο σχήμα της σκεπής.
  • Μέγιστη απόδοση από το ηλιοθερμικό σύστημα και εγγύηση καλής λειτουργίας.
  • Υψηλό επίπεδο αυτοματισμών και δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης και ελέγχου.

Η πρόβλεψη μας είναι ότι η ηλιακή ενέργεια σε αυτή την φάση θα καλύψει ετήσια περίπου το 50% των αναγκών για το ΖΝΧ με ανάλογη μείωση του λειτουργικού κόστους και την μόλυνση του περιβάλλοντος.

 

 

Η εταιρία μας ανέλαβε τον πλήρη σχεδιασμό, την προμήθεια των υλικών, και την επίβλεψη της εγκατάστασης. Η υδραυλική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση έγινε από τις ομάδες του Ηλία και Γιώργου Ρεπάνη αντίστοιχα.

Η εγκατάσταση του συστήματος έγινε με πολύ μεγάλη πίεση χρόνου στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου 2019 αφού έπρεπε να λειτουργήσει τις «γεμάτες» μέρες του 15Αύγουστου. 

Η διοίκηση της μονάδας μπορεί να βλέπει online την λειτουργία του μηχανοστασίου από οπουδήποτε μέσω (PC, tablet, κινητό) λόγω του Conexio 200 καθώς και να αλλάζει τις ρυθμίσεις του ελεγκτή. 

 

 

Βασικά Χαρακτηριστικά 

 

Μελλοντική επέκταση

Το επόμενο βήμα θα αποφασιστεί αφού λειτουργήσει το σύστημα για κάποιες σαιζόν και καταγραφεί η πραγματική κατανάλωση του ζεστού νερού και η ενεργειακή απόδοση. Έτσι, η επέκταση να βασιστεί σε πραγματικά στοιχεία και όχι υποθέσεις.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ώστε να μπορεί να επεκτάθεί στο μέλλον με την προσθήκη δοχείων μέχρι 15.000 λίτρα επιπλέον χωρητικότητα.

Οι 4 σταθμοί ζεστού νερού που τώρα έχουν θερμική ισχύ 400 kW μπορούν να επεκταθούν σε 12 με ισχύ 1200 kW (1600 ίππους) ισχύ  ώστε να παράγουν 480 λίτρα ζεστό νερό ανά λεπτό ή 80.000 λίτρα την μέρα!

 


Τεχνικοί συνεργάτες υπεύθυνοι για την εγκατάσταση

Ηλίας και Γιώργος Ρεπάνης

 

Γενικές φωτογραφίες του camping (https://www.enjoy-lichnos.net/) και της περιοχής