Θέρος
ενέργειας...

Μεγαλύτερη απόδοση με 30% λιγότερους συλλέκτες – βελτιώνοντας ένα πρότυπο έργο

2017-05-02
Άγιος Στέφανος Αττικής

Ο ιδιοκτήτης της κατοικίας μας κάλεσε να διορθώσουμε τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπιζε με το ηλιοθερμικό σύστημα από την μέρα που εγκαταστάθηκε.

 

Λίγα λόγια για το σπίτι

Το συγκεκριμένο σπίτι είναι το «πρώτο πιστοποιημένο παθητικό σπίτι στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο».

Η κατασκευή του ήταν έναν προσωπικό στοίχημα για τον ιδιοκτήτη και έγινε με τις απολύτως καλύτερες προδιαγραφές από την εταιρεία Project15 και τον  μηχανικό Κο. Στέφανο Παλλαντζά (πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου (Ε.Ι.ΠΑ.Κ).

Έχει παρουσιαστεί σε πολλά άρθρα σε περιοδικά του χώρου και ιστοσελίδες ως πρότυπο και πρωτοπόρο έργο.

 

Το προβληματικό ηλιοθερμικό σύστημα

Η προμήθεια όλων των μηχανολογικών του έργου έγινε από πολύ γνωστή τεχνική εμπορική εταιρεία η οποία ανέλαβε και τον σχεδιασμό και πρότεινε και τους τεχνικούς τις εγκατάστασης.

Το ηλιακό σύστημα δεν είναι μόνο για το ζεστό νερό αλλά βοηθά και την θέρμανση του σπιτιού αλλά και της πισίνας.

Είχαν επιλεχθεί 10 πολύ καλοί Γερμανικοί ηλιακοί συλλέκτες οι οποίοι όμως άρχισαν να σπάνε λίγο μετά την τοποθέτηση τους ενώ το σύστημα είχε και σημαντικά λειτουργικά προβλήματα. Το εργοστάσιο αρνήθηκε εγγύηση καθότι υπήρχαν λάθη στην εγκατάσταση. Έγιναν κάποιες επεμβάσεις από τον υπεύθυνο τεχνικό  αλλά τα προβλήματα συνεχίστηκαν μέχρι που έσπασαν οι 6 από τους 10 συλλέκτες και μέρος της σωλήνωσης από τον παγετό.

  

Κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν δέχτηκε ευθύνη για τα προβλήματα και το κόστος αποκατάστασης και έτσι ο ιδιοκτήτης μας κάλεσε να το διορθώσουμε.

Κρατήσαμε τους 4 Γερμανικούς συλλέκτες που επιβιώσαν και προσθέσαμε 3 Αυστριακούς συλλέκτες Sonnenkraft RK 2001 Mediterano. Επίσης αλλάξαμε μέρος της σωλήνωσης και κάποια εξαρτήματα.

 

Το αποτέλεσμα

Με 7 συλλέκτες αντί για τους αρχικούς 10 η απόδοση είναι αρκετά καλύτερη ενώ πλέον το σύστημα λειτουργεί όλο τον χρόνο χωρίς προβλήματα.

 

Τα λέει καλύτερα ο ιδιοκτήτης

Κοντεύουν έξι μήνες από τη μέρα που με την παρακάτω επιστολή απευθύνθηκα στην εταιρεία σας, για την οποία γνώριζα ελάχιστα και μέσα από την ιστοσελίδα σας διαμόρφωσα μία πρώτη άποψη, μάλλον θετική.

Η ανταπόκριση της Theros ήταν αυτή που προοδευτικά δικαίωνε το ένστικτό μου, ότι ίσως βρήκα κάποιους ανθρώπους οι οποίοι καταλαβαίνουν το πρόβλημά μου και έχουν το τεχνικό υπόβαθρο να το λύσουν, χωρίς να πρέπει να δαπανήσω μία περιουσία, αλλά με ένα κόστος στα πλαίσια της αγοράς.

Η συνεργασία μας ήταν άψογη, προσθέτοντας εκτός των άλλων και όλη την αναγκαία γραφειοκρατική υποστήριξη, καθότι η ζημιά μου επρόκειτο να καλυφθεί από ασφαλιστική εταιρεία κατά ένα μεγάλο ποσοστό, όπως και τελικά έγινε.

Οι τρείς και πλέον μήνες λειτουργίας του ηλιοθερμικού μας συστήματος αποδεικνύουν ότι ο σχεδιασμός  του έργου ήταν επιτυχημένος σε ότι αφορά την απόδοση και την αποφυγή προβλημάτων, αλλά και στον παράγοντα «οικονομικότερη δυνατή λύση», γεγονός πολύ σημαντικό στις μέρες μας.

Μάλλον λοιπόν είμαι ακόμα ένας ευτυχισμένος πελάτης της Theros…

Σας ευχαριστώ.

Manolis Kalogeropoulos

 

Βίντεο

Σπασμένα ηλιακά από παγετό και τι να προσέξετε

 

Βασικά Χαρακτηριστικά 

 

Υπεύθυνοι Τεχνικοί Εγκατάστασης

Υδραυλικά:  Χρήστος Μερκουλίδης