Γιατί χρειάζεται η αντιπαγετική προστασία??
Το κύκλωμα ενός ηλιακού συστήματος είναι αναγκαστικά εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες. Ιδιαίτερα οι σωληνώσεις και οι ηλιακοί συλλέκτες. Έτσι είναι απαραίτητο να υπάρχει προστασία από πάγωμα του υγρού γιατί αλλιώς προκαλούνται πολύ σοβαρές και ακριβές ζημιές.
Στην Ελλάδα έχει σπάσει σύστημα με 400 ηλιακούς συλλέκτες λόγω έλλειψης αντιψυκτικού και κακού σχεδιασμού. Επίσης κάθε χρόνο πάρα πολλά μικρότερα συστήματα παθαίνουν ζημιές.
Το αντιψυκτικό βοηθάει στην μεταφορά της θερμότητας και την απόδοση του συστήματος -> Λάθος
- Το νερό έχει πολύ καλή θερμική αγωγιμότητα και θερμοχωρητικότητα σε σχέση με άλλα υγρά. Όταν λοιπόν αναμίξουμε πρόσθετα όπως τα αντιψυκτικά στο νερό αφαιρούμε από την ικανότητα του αυτή, δεν το βελτιώνουμε.
- Η μείωση στην θερμική αγωγιμότητα για τυπικά μείγματα για ηλιακές εφαρμογές σε σχέση με το νερό είναι 15 έως και 40%.
- Η μείωση στην θερμοχωρητικότητα σε σχέση με το νερό είναι 4 έως και 10%.
- Η ποιότητα του αντιψυκτικού αλλά και το ποσοστό του στο μείγμα είναι καθοριστικά για την ικανότητα του υγρού να μεταφέρει αποδοτικά την θερμότητα.
Ραγισμένο κολλεκτέρ συλλέκτη λόγω παγετού. Οι ιδιοκτήτες αυτού του συστήματος δεν χαμογελάνε τόσο...!
Τα αντιψυκτικά για μηχανές αυτοκινήτων κάνουν και για ηλιακά -> Επικίνδυνο λάθος
- Στα ηλιακά συστήματα είναι απαραίτητο το αντιψυκτικό να είναι μη τοξικό ώστε σε περίπτωση διαρροής στο πόσιμο νερό να μην προξενήσει προβλήματα υγείας στους χρήστες.
- Τα αντιψυκτικά που συνήθως βρίσκουμε στο εμπόριο για τις μηχανές εσωτερικής καύσης έχουν χαμηλό κόστος αλλά είναι τοξικά και επικίνδυνα για την υγεία!
Η απλή πολυπροπυλενογλυκόλη που δίνεται από αρκετούς κατασκευαστές ηλιακών είναι κατάλληλη -> Λάθος
Η πολύπροπυλενογλυκόλη είναι η βάση για όλα τα αντιψυκτικά για ηλιοθερμικά συστήματα επειδή δεν είναι τοξική αλλά έχει προβληματική συμπεριφορά αν δεν αντιμετωπιστεί με την ανάμιξη βελτιωτικών πρόσθετων.
- Η προπυλενογλυκόλη όταν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες "καίγεται" και σχηματίζει στερεά κατάλοιπα τα οποία μοιάζουν με πίσσα. Αυτά όταν μετακινούνται μέσα στο ηλιακό κύκλωμα μπορούν να μπλοκάρουν τον κυκλοφορητή ή τους ηλιακούς συλλέκτες.
- Η προπυλενογλυκόλη είναι πιο διαβρωτική από το νερό και γίνεται ακόμα χειρότερη όταν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες!
- Τα ειδικά αντιψυκτικά για ηλιακά συστήματα όπως της Tyfo περιέχουν ειδικά πρόσθετα για να προστατεύουν τα μέταλλα από την διάβρωση και να βελτιώνουν την αντοχή της στις υψηλές θερμοκρασίες.
- Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία την σύγκριση μείγματος απλής προπυλενογλυκόλης με μείγμα από ειδικό αντιψυκτικό Tyfocor L. Στο μείγμα έχουν τοποθετηθεί πλάκες τυπικών μετάλλων που βρίσκουμε στα ηλιακά κυκλώματα όπως χαλκός, μπρούτζος, μαλακή κόλληση χαλκού, ατσάλι, αλουμίνιο, και άλλα.
- Η απλή προπυλενογλυκόλη προκαλεί πολύ σοβαρή διάβρωση στα δείγματα μαλακής κόλλησης χαλκού και στο ατσάλι, υλικά που συναντούμε σε όλα τα ηλιακά κυκλώματα. Με το Tyfocor L η διάβρωση είναι ελάχιστη ως μηδενική σε όλα τα δείγματα.
Το αντιψυκτικό δεν είναι απαραίτητο αν χρησιμοποιείς την αντιπαγετική προστασία του ελεγκτή -> Μάλλον λάθος
- Ο ελεγκτής το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ενεργοποιήσει τον κυκλοφορητή του κυκλώματος. Αν όμως ταυτόχρονα με τον παγετό υπάρχει διακοπή ρεύματος όπως δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί στα περισσότερα μέρη της χώρας μας τότε δεν έχετε καμία προστασία.
- Θα πρέπει να προσθέσετε γεννήτρια ρεύματος ή UPS τα οποία αυξάνουν το κόστος, την πολυπλοκότητα, και τις ανάγκες συντήρησης.
- Δεν προφυλάσσει σημεία της σωλήνωσης τα οποία έχουν νερό αλλά δεν κυκλοφορεί ακόμα και με λειτουργία του κυκλοφορητή. Τέτοια εξαρτήματα είναι οι βαλβίδες ασφαλείας, τα εξαεριστικά, η σωλήνωση προς το δοχείο διαστολής, κλπ.
Μόνο οι συλλέκτες κενού χρειάζονται ειδικά αντιψυκτικά -> Λάθος
- Ακόμα και οι οικονομικοί επίπεδοι επιλεκτικοί συλλέκτες σε φάση υπερθέρμανσης μπορεί να αναπτύξουν θερμοκρασίες από 150 ως 200°C. Πολλοί επίπεδοι φτάνουν και τους 250°C.
- Η προπυλενογλυκόλη σε αυτές τις θερμοκρασίες καταστρέφεται γρήγορα, γίνεται όξινη, και σχηματίζει στερεά υπολείμματα τα οποία μοιάζουν με κομμάτια πίσσας ή λάσπης.
- Αυτά τα κομμάτια "πίσσας" μπορούν να μπλοκάρουν το σύστημα συνολικά, τον κυκλοφορητή, ή τα σωληνάκια στους συλλέκτες.
- Ιδιαίτερα συστήματα με κακό σχεδιασμό ή λειτουργία που υποφέρουν από συχνές υπερθερμάνσεις καταστρέφουν πολύ γρήγορα την προπυλενογλυκόλη.
Φωτογραφίες από συλλέκτη κενού στον οποίο η σωλήνωση έχει φράξει πλήρως από "καμμένη" προπυλενογλυκόλη.
Κάθε πότε πρέπει να γίνεται έλεγχος του αντιψυκτικού??
Κάθε φθινόπωρο ώστε να είστε σίγουροι για την προστασία του συστήματος σας. Αν το αντιψυκτικό δεν είναι σε καλή κατάσταση θα πρέπει το κύκλωμα να καθαριστεί και να το αντικαταστήσετε με νέο μείγμα. Συνήθως χρειάζεται αντικατάσταση ανά 3-5 χρόνια ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργίας.
Μπορείτε να δείτε την ειδικευμένη σειρά αντιψυκτικών για ηλιακά της Tyfo στην αντίστοιχη σελίδα μας.
Δείτε και το επόμενο άρθρο μας για τα αντιψυκτικά εδώ:
Αντιψυκτικά σε ηλιακά – Δρ. Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ
Σημείωση: ο ορισμός "αντιψυκτικό" είναι δημοφιλής για τα συγκεκριμένα προϊόντα αλλά είναι μάλλον και λάθος αφού δεν εμποδίζουν την ψύξη (μείωση της θερμοκρασίας) αλλά το πάγωμα του υγρού. Πιο σωστό είναι να λέγονται "αντιπηκτικά" αφού αποτρέπουν το πήξιμο (πάγωμα) του υγρού αν και αυτός ο ορισμός παραπέμπει περισσότερο σε φαρμακευτικά σκευάσματα.