Θέρος
ενέργειας...

Γιατί τα ηλιακά σπάνε εύκολα από παγετό ??

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, 2022

Οι πρώτες κρύες νύχτες έρχονται και μαζί και τα συνήθη θύματα, οι ηλιακοί συλλέκτες. Γιατί όμως παθαίνουν ζημιά οι ηλιακοί συλλέκτες και δεν σπάνε και οι σωληνώσεις προς τους συλλέκτες ή οι σωλήνες ύδρευσης που σε όλα τα σπίτια λίγο πολύ υπάρχουν εκτεθειμένοι στις ίδιες θερμοκρασίες??

Μπορείτε να δείτε μία τέτοια περίπτωση σοβαρής ζημιας από παγετό όπου αναλάβαμε τον ανασχεδιασμό:

 

Όλοι μας ξέρουμε ότι οι πιο κρύες νύχτες είναι πάντα αυτές με ξαστεριά. Οι αγρότες τις φοβούνται γιατί μπορούν να πάθουν ζημιά τα φρούτα και η παραγωγή τους από τον παγετό. Στο χωριό μου το φαινόμενο το λένε "Black Sky effect". Πως συνδέονται όμως όλα αυτά?

 

Όλα τα υλικά εκπέμπουν θερμότητα μέσω ακτινοβολίας. Στις νύχτες με συννεφιά η ακτινοβολία των αντικειμένων στην γη εξισώνεται ως ένα σημείο από την ακτινοβολία που αντανακλούν πίσω τα σύννεφα.

 

Έτσι εάν το σώμα του ανθρώπου είναι εκτεθειμένο σε εξωτερική θερμοκρασία 10°C μια συννεφιασμένη νύχτα το δέρμα του θα έχει θερμοκρασία 25°C. Όμως αν η νύχτα είναι ξάστερη η θερμοκρασία του δέρματος θα πέσει στους 4°C και η απώλεια θερμότητας είναι 6,5 φορές μεγαλύτερη!

Αυτό εξηγεί και γιατί πολλές φορές το πρωί βρίσκουμε ένα ελαφρύ στρώμα πάγου σε εκτεθειμένες επιφάνειες όπως χόρτα ή και το παμπρίζ του αυτοκινήτου μας.

Οι ηλιακοί συλλέκτες με την τεράστια επιφάνεια που κοιτά προς τον ουρανό είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αυτό το φαινόμενο και για αυτό ακούμε πολύ πιο συχνά ότι πάγωσαν και έσπασαν συλλέκτες  παρά η εκτεθειμένη σωλήνωση νερού που υπάρχει στον πλαϊνό τοίχο για εξωτερικές βρύσες, κλπ. Οι συλλέκτες μπορούν να έχουν την νύχτα μέχρι και 10°C μικρότερη θερμοκρασία από ότι το περιβάλλον! Άρα αν έχουν νερό μέσα μπορούν να παγώσουν ακόμα και αν δεν έχουμε θερμοκρασίες κάτω από το 0°C!

Στην πιο κάτω είκονα βλέπουμε για παράδειγμα την πρωινή κατάσταση σε σύστημα μας ηλιακής θέρμανσης πριν λίγες μέρες.

Η αντιπαγωτική προστασία στους επίπεδους ηλιακούς συλλέκτες θα πρέπει να είναι πάντα με αντιψυκτικό πολύ καλής ποιότητας (δείτε το γιατί στα άρθρα μας) και να παρέχει προστασία τουλάχιστον 10°C κάτω από την κατώτατη που περιμένετε στην περιοχή.

Για παράδειγμα στην Αθήνα που ξέρουμε ότι μια πολύ κρύα νύχτα η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους -4°C θα πρέπει το μείγμα στα ηλιακά μας να παρέχει προστασία τουλάχιστον για τους -14°C.

Αντιψυκτικά σε ηλιακά – Δρ. Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ

Μύθοι και αλήθειες για τα αντιψυκτικά στα ηλιακά κυκλώματα