Παρότι στην χώρα μας σχεδόν όλοι έχουμε καλή εμπειρία στο σπίτι μας με το ζεστό νερό από κάποιον ηλιακό θερμοσίφωνα, η επιλογή τους για την πλειοψηφία των τουριστικών καταλυμάτων και `τα ξενοδοχεία δεν είναι η καλύτερη λύση.
Για τα τυπικά σπίτια οι ηλιακοί θερμοσίφωνες θερμαίνουν το νερό με αποδεδειγμένη οικονομία και επιτυχία. Όσοι έχουμε ηλιακό στο σπίτι μας γνωρίζουμε ότι 60-80% όλο τον χρόνο έχουμε ζεστό νερό. Αν το νερό δεν είναι αρκετά ζεστό, λίγη ώρα με την ηλεκτρική αντίσταση είναι αρκετή για να ανεβάσει την θερμοκρασία.
Η εμπειρία μας έχει μάθει ότι αν η μέρα είναι συννεφιασμένη ή κάποιος χρησιμοποιήσει το ζεστό νερό πριν από εμάς, θα πρέπει να δοκιμάσουμε αν το νερό έχει αρκετή θερμοκρασία.
Με λίγα λόγια για να έχουμε οικονομία με τον ηλιακό ο χρήστης πρέπει να προσαρμόσει την συμπεριφορά του και να λειτουργεί ανάλογα.
Στα θετικά στοιχεία του τυπικού ηλιακού είναι επίσης:
- Το ανταγωνιστικό κόστος
- Εύκολη σχετικά τοποθέτηση
- Τα πάντα στην σκεπή – δεν απαιτείται χώρος εσωτερικά
- Απλός τεχνικά για διάγνωση και επισκευή
Τα ποιοτικά τουριστικά καταλύματα χρειάζονται ζεστό νερό όλο το 24ώρο
Σε αντίθεση με το σπίτι μας ο επισκέπτης δεν μπορεί να έχει χλιαρό νερό στο ντουζ, ούτε να πρέπει να ειδοποιήσει για να «ανάψουν» και να περιμένει. Το κατάλυμα θα πρέπει να προσφέρει ζεστό νερό όλες τις ώρες, καιρικές συνθήκες και τις αιχμές χρήσης.
Το 60-80% δεν είναι αρκετό, ο επισκέπτης που πληρώνει περιμένει 100% επάρκεια ζεστού νερού. Το σύστημα ζεστού νερού πρέπει να προσαρμόζεται στους χρήστες και όχι το ανάποδο!
Στα μεσαία και μεγάλα συγκροτήματα είναι επίσης απαραίτητη και η 24ώρη χρήση ανακυκλοφορίας του ζεστού νερού ώστε όταν ο επισκέπτης ανοίγει την βρύση να μην περιμένει περισσότερο από 10-20’’.
Οι κλασσικοί «ηλιακοί» δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις. Λίγο συννεφιά ή παραπάνω χρήση από τον προηγούμενο και ο επισκέπτης μας μπορεί να έχει μια μεγάλη απογοήτευση αντί για ένα ζεστό ντουζ.
Το τίμημα για το κατάλυμα μπορεί να είναι μια αρνητική κριτική σε πλατφόρμες όπως η Google ή η Booking κάνοντας ζημιά στην βαθμολογία και τις μελλοντικές πωλήσεις.
Έτσι οι επαγγελματίες που έχουν μονάδες με κλασσικούς ηλιακούς έχουν 2 λύσεις:
- Αφήνουν την αντίσταση μόνιμα αναμμένη το οποίο όμως μειώνει πάρα πολύ την συνεισφορά των ηλιακών συλλεκτών και αυξάνει κατακόρυφα το λειτουργικό κόστος.
- Συμβιβάζονται με παράπονα από τους πελάτες ενεργοποιώντας τις αντιστάσεις μόνο μερικές ώρες προσπαθώντας να μειώσουν το ενεργειακό κόστος.
Ένα ακόμα πρόβλημα στις τουριστικές μονάδες με ηλιακούς είναι ότι η συντήρηση πρέπει να γίνει σε πολλαπλές μονάδες που βρίσκονται πολλές φορές σε δυσπρόσιτες σκεπές. Το αποτέλεσμα είναι το υψηλό κόστος αλλά και η έλλειψη συντήρησης μέχρι να υπάρχει ζημιά.
Αλλά και η αισθητική επίσης σε έναν κτήριο με πολλούς ηλιακούς δεν είναι συνήθως ότι καλύτερο...
Η υπερθέρμανση των ηλιακών τις περιόδους που η μονάδα υπολειτουργεί ή είναι κλειστή είναι επίσης ένα ακόμα τεχνικό θέμα που οι ηλιακοί δεν αντιμετωπίζουν καλά και έτσι πολλές φορές η μόνη λύση είναι η κάλυψη τους, σίγουρα όχι ότι πιο πρακτικό και βολικό.
Για όλους αυτούς τους λόγους τα ηλιακά συστήματα βεβιασμένης κυκλοφορίας θα πρέπει να προτιμώνται όπου είναι εφικτό για τις εφαρμογές του τουριστικού κλάδου.
Οικονομία 60 ως και 95% χωρίς κανένα συμβιβασμό στην παροχή ζεστού νερού είναι εφικτό με σωστή μελέτη και κατασκευή.
Σύστημα του συνεργάτη μας Γιάννη Σκιαδά στην Πάρο για τουριστική βίλλα με μπόιλερ Theros ΖΝΖ 500 που θερμαίνεται από ηλιακούς συλλέκτες χαμηλού προφίλ Theros THA 251H στην ταράτσα και αντλία θερμότητας στον επάνω εναλλάκτη.
Σε ένα σωστά κατασκευασμένο σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας η συντήρηση γίνεται μόνο στο μηχανοστάσιο σε ένα και μόνο σύστημα το οποίο πλέον πολλές φορές έχει και απομακρυσμένη παρακολούθηση. Επίσης τα δοχεία ζεστού νερού (μπόιλερ) είναι βαρεώς τύπου και πιο κατάλληλα για επαγγελματική χρήση με μεγαλύτερη αντοχή στην διάβρωση και τα άλατα.
Επίσης μπορούν να αποφύγουν την υπερθέρμανση μέσω του αυτοματισμού τους αλλά και να "αντέξουν" περιστασιακές υπερθερμάνσεις (π.χ. σε διακοπές ρεύματος) χωρίς κανένα πρόβλημα.
Δοκιμή υπερθέρμανσης (με βιντέο) σε νέο σύστημα στην Πάρο την 1η Αυγούστου
Έτσι, για επαγγελματική χρήση είναι πρακτικά μονόδρομος η πρόβλεψη για τους μηχανικούς και χρήση για τους επαγγελματίες, κάθετων δοχείων με καλή θερμική διαστρωμάτωση ώστε να μπορούν να έχουν επάρκεια ζεστού νερού αλλά και υψηλή απόδοση από τους ηλιακούς συλλέκτες.
Οι τουριστικές μονάδες κάθε μεγέθους θα πρέπει να έχουν στον σχεδιασμό τους πρόβλεψη χώρου για ηλιακούς συλλέκτες (θερμικά και φωτοβολταϊκά) αλλά και επαρκή χώρο μηχανοστασίου για τα δοχεία, τους κεντρικούς ηλεκτρολογικούς πίνακες, κλπ.
Μπορείτε να δείτε πρόσφατη εφαρμογή μας με σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας σε ξενοδοχείο και απομακρυσμένη παρακολούθηση εδώ:
https://theros.gr/efarmoges/iliaka-thermika-zesto-nero/iliako-sistima-zesti-neri-sto-vergina-beach-hotel/
Τι μπορείτε να κάνετε αν υπάρχει ήδη ηλιακός
Για μεμονωμένες τουριστικές κατοικίες ή πολύ μικρές μονάδες χωρίς ανακυκλοφορία ΖΝΧ ο υπάρχων ηλιακός μπορεί να αξιοποιηθεί και να μεγιστοποιήσει την απόδοση του με την κατάλληλη συνδεσμολογία. Το κρύο νερό θα πρέπει να περνά πρώτα από τον ηλιακό και μετά πηγαίνει ή σε κάποιο μπόιλερ ή σε ταχυθερμαντήρα και μετά προς τις καταναλώσεις του κτηρίου.
Έτσι ο ηλιακός δίνει 100% την ενέργεια του στο νερό και αν η θερμοκρασία δεν είναι αρκετή το μπόιλερ ή ο ταχυθερμαντήρας θα προσθέσουν θερμοκρασία (=ενέργεια) ώστε να έχουμε την επιθυμητή για την κατανάλωση.
Είναι η λεγόμενη σύνδεση σε σειρά όπου ο ηλιακός κάνει την «προθέρμανση». Το μπόιλερ μπορεί να παίρνει ενέργεια από ηλεκτρική αντίσταση ή λέβητα ή από αντλία θερμότητας. Ο ταχυθερμαντήρας μπορεί να είναι κάποιο επίτοιχο λεβητάκι αερίου ή ηλεκτρικός.
Σε όλες τις περιπτώσεις το σύστημα θα πρέπει να σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να καλύψει τις αιχμές ζήτησης ακόμα και στις πιο δυσμενής καιρικές συνθήκες, δηλαδή μια 100% συννεφιασμένη μέρα.