Στους πόσους βαθμούς ψήνεται ένα ηλιακό σύστημα ??
Το ψήνουμε στους 150 ως 300°C για μερικές ώρες… χωρίς όμως να περιμένουμε να ροδίσει !

Στο παραπάνω βίντεο καταγράφεται η συμπεριφορά από νέο ηλιακό σύστημα σε δοκιμή υπερθέρμανσης σε ξενοδοχείο στην Πάρο την 1η Αυγούστου 2016.
Είναι μια ακόμα τυπική δοκιμή υπερθέρμανσης η οποία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα στα συστήματα μας χωρίς καμία ανησυχία.
Έτσι μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η εγγύηση υπερθέρμανσης ισχύει και δεν είναι μόνο λόγια.
Η δοκιμή έγινε στα πλαίσια της εκκίνησης και των απαραίτητων ελέγχων και δοκιμών όλων των λειτουργιών του συστήματος πριν την παράδοση στον πελάτη σε πλήρη λειτουργία.


Τι σημαίνει υπερθέρμανση σε ένα ηλιοθερμικό σύστημα??
Είναι οι πολύ μεγάλες θερμοκρασίες που πιάνουν οι συλλέκτες όταν σταματά να λειτουργεί ο κυκλοφορητής του κυκλώματος ενώ έχει ήλιο.
Οι επιλεκτικοί συλλέκτες ανεβάζουν θερμοκρασίες από 150 ως 240°C ενώ οι συλλέκτες κενού μπορούν να φτάσουν μέχρι και 300°C εσωτερικά!!
Πότε μπορεί να συμβεί αυτό?? Οποιαδήποτε εποχή (όχι μόνο καλοκαίρι όπως λανθασμένα κάποιοι πιστεύουν) αν για οποιοδήποτε λόγο «κόψει» ο κυκλοφορητής όπως σε μια διακοπή ρεύματος ή γιατί το δοχείο έπιασε την μέγιστη θερμοκρασία του και τον σταμάτησε ο ελεγκτής.
Είναι επικίνδυνη η υπερθέρμανση ??
ΕΙΝΑΙ… αν το ηλιακό σύστημα δεν είναι σωστά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο!
Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι από διαρροή υγρού ως σπάσιμο των συλλεκτών και ζημιές σε άλλα εξαρτήματα μέχρι τον κίνδυνο σοβαρού εγκαύματος σε ανθρώπους αν υπάρξει διαρροή του καυτού ατμού.
Ποιος είναι ο στόχος της «δοκιμής υπερθέρμανσης» ??
Το σύστημα θα πρέπει κατά την διάρκεια της υπερθέρμανσης να μην πάθει οποιαδήποτε βλάβη ή διαρροή και όταν ο ήλιος πέσει να επανέλθει σε φυσιολογική λειτουργία.
Αν απαιτηθεί η επέμβαση τεχνικού για να επαναφέρει το σύστημα η δοκιμή θεωρείται αποτυχημένη.
Ποιες επιπτώσεις έχει η υπερθέρμανση σε ένα σωστά κατασκευασμένο σύστημα ??
Μια επίπτωση είναι ότι το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει ξανά μέχρι να πέσει ο ήλιος και να μειωθεί η θερμοκρασία στους συλλέκτες. Έτσι αν έχετε μια διακοπή στο ρεύμα το πρωί και το σύστημα υπερθερμανθεί ακόμα και αν το ρεύμα επανέλθει δεν θα λειτουργήσει μέχρι αργά το απόγευμα ή την επόμενη μέρα.
Επίσης κάθε υπερθέρμανση δημιουργεί κάποια φθορά στο αντιπηκτικό. Ακόμα και τα καλύτερα αντιπηκτικά δεν αντέχουν πάνω από τους 150°C και αρχίζει η γήρανση τους. Αν οι υπερθερμάνσεις είναι συχνές ή και καθημερινές το αντιπηκτικό γίνεται σταδιακά όξινο και αν δεν αντικατασταθεί μπορεί να δημιουργήσει διάβρωση και άλλα σοβαρά προβλήματα στο σύστημα.
Έτσι το σύστημα θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο ώστε να μην υπάρχουν συχνές υπερθερμάνσεις και το αντιπηκτικό που χρησιμοποιείται να είναι πολύ καλής ποιότητας και σχεδιασμένο για ηλιοθερμικά συστήματα υψηλών θερμοκρασιών.
Χάλκινος σωλήνας από συλλέκτη κενού βουλωμένος από "καμμένο" αντιπηκτικό

Οι συλλέκτες κενού είναι πιο προβληματικοί στην υπερθέρμανση ??
Αυτό είναι ένας μύθος τροφοδοτημένος από άγνοια. Η μόνη διαφορά που έχουν είναι ότι πιάνουν λίγο μεγαλύτερη θερμοκρασία.
Μάλιστα με τους συλλέκτες κενού μπορείς να επιλέξεις μοντέλα που «κόβουν» αυτόματα σε θερμοκρασίες πάνω από 100°C ή και να αποφύγεις πλήρως την χρήση αντιπηκτικού ώστε σε περίπτωση υπερθέρμανσης να μην έχεις καμία απολύτως φθορά!
Για τους συλλέκτες κενού Akotec μπορούμε να δώσουμε εγγύηση 20 χρόνων χωρίς κανένα περιορισμό στις υπερθερμάνσεις!

Το δικό σας σύστημα έχει την ολοκληρωμένη εγγύηση καλής απόδοσης και λειτουργίας Hot3 ??